Eeuwenlang maakte brouwerij De Sleutel bier op de plek waar nu de Stadsbrouwerij Dordrecht te vinden is. Stadsbrouwerij Dordrecht heeft net als De Sleutel een bijzondere geschiedenis.
Het begon met een krantenartikel over jongeren die afhaakten bij stages en het gebrek aan goede onderwijsleerbedrijven voor vmbo-, mbo- en hbo-leerlingen. Zo ontstond bij een drietal senioren - Theo Tiebosch, Jules Schoningh en Herman Marres - het idee om zelf een bedrijf te starten voor en van leerlingen. Een plek waar scholieren niet alleen over de schouder meekijken, maar ook zelfstandig werken en weten hoe het is om leiding te geven. Bij Marres zit het brouwen in de genen. Van begin zestiende eeuw tot 1959 bezat de familie Marres ambachtelijke brouwerijen in Maastricht. Zo ontstond het idee van een bierbrouwerij als onderwijsleerbedrijf.

Schapenkopje bier
Om weer eens het bier van zijn voorouders te proeven, begon Herman Marres in zijn garage een brouwerij. Met de soepketel van zijn schoonmoeder die tien kinderbuikjes te vullen had.
Het leverde hem de titel op van Nederlands Kampioen Bierbrouwer, in de klasse: lichtbier, amber van kleur, 5% alcohol. Dit bier is op dezelfde manier gebrouwen als het bier dat Stadsbrouwerij Dordrecht op de markt brengt onder de naam Schapenkopje Amber. De naam verwijst naar de bijnaam die Dordtenaren hebben: Schapenkoppen. Deze naam hebben ze te danken aan een legende uit de middeleeuwen.